Záujem o architektonickú súťaž na medzikostolie prevýšil očakávanie

24.07.2013 Poprad

Poprad 24. júla (TASR) - Záujem verejnosti o architektonicko-urbanistickú súťaž na revitalizáciu priestoru tzv. medzikostolia na Námestí sv. Egídia v Poprade prevýšil očakávania. "Už po prvom dni stúpla návštevnosť mestskej webovej stránky vďaka možnosti hlasovať o návrhoch o viac ako 100 %. Oproti bežnému dennému priemeru 1435 návštev zaznamenala stránka 23. júla skok až na 3586 návštev. Naposledy zažil mestský web takýto nápor 26. júna, kedy sa o to zaslúžili návštevníci z Japonska, ktorí hľadali na stránke informácie o návšteve japonského princa a princeznej Akišino," informoval komunikačný manažér radnice Marián Galajda.
Takýto záujem zo strany verejnosti je podľa neho dobrou správou pre súťaž i celé mesto. Samosprávu teší, že ľudia sa zaujímajú o budúcu podobu námestia a svojim hlasovaním dajú odbornej porote signál, ktoré z návrhov sú pre nich najprijateľnejšie. Verejnosť môže svoj názor na budúcu podobu priestoru medzikostolia vyjadriť do 31. júla do 16. hodiny.
"Obyvatelia môžu hlasovať nielen prostredníctvom webovej stránky, ale aj novín Poprad, v ktorých sa nachádza hlasovací lístok. Ten je potrebné vhodiť do schránky vo vestibule Mestského úradu (MsÚ) v Poprade, kde je aj prezentácia jednotlivých návrhov architektov," doplnila vedúca odboru výstavby na MsÚ v Poprade Kristína Horáková.
Hlasujúci prostredníctvom mestských novín budú navyše zaradení do žrebovania o tri reprezentatívne publikácie Dejiny Popradu. Samotné hodnotenie architektonickej súťaže prebehne dvojstupňovo. "Prvý výber budú môcť urobiť obyvatelia mesta prostredníctvom verejného hlasovania. Prvých päť návrhov získa bodové ohodnotenie, s ktorým bude vstupovať do druhého kola. V ňom bude navrhnuté koncepty hodnotiť súťažná porota, ktorá návrhom pridelí body podľa odborných kritérií," objasnila Horáková.
Najviac bodov môže návrh získať za kvalitu architektonicko-výtvarného riešenia. Víťazný návrh, ktorý získa odmenu 2000 eur, predstaví porota 2. augusta.
 

Vyberte región